Poradnik

Menu bożonarodzeniowe, czyli przegląd tradycyjnych potraw świątecznych w Niemczech
Wyjątkowy charakter świętom Bożego Narodzenia nadają dekoracje, ale także potrawy, które pojawiają się na stołach. Oczywiście również w Niemczech przez krótki czas w roku na stołach królują specjały kojarzone wyłącznie z tymi świętami. Jednak podejście do menu bożonarodzeniowego Niemców różni się od naszego, polskiego, gdzie 12 potraw to podstawa prawie w każdym domu.
Wigilia w Niemczech nie jest kojarzona z postem, króluje na niej sałatka ziemniaczana i pieczone kiełbaski. Dodatkowo dla najmłodszych przygotowywane są słodycze na bazie miodu, orzechów i owoców. Bardziej wymyślne potrawy pojawiają się podczas obiadu w drugi dzień świąt. Tu najbardziej znanym przysmakiem jest pieczona gęś, która czasami zastępowana jest innym pieczonym mięsem, np. indykiem lub kaczką. Składniki nadzienia to głównie: jabłka, kasztany, cebula, sól, pieprz i majeranek. Najczęściej serwuje się ją z ziemniakami, czerwoną kapustą i specjalnym sosem.
W Niemczech dużą wagę przywiązuje się do wypieków. Najsłynniejszym jest Weihnachtsstollen, czyli strucla wypełniona dużą ilością bakalii. Swoim kształtem przypomina becik z niemowlęciem. Najsłynniejszym wariantem tego ciasta jest pieczony w Dreźnie Dresdner Christstollen. Na tamtejszym najstarszym jarmarku bożonarodzeniowym w Niemczech – Striezelmarkt – corocznie piekarze przygotowują największy wypiek tego typu, rekordzista z 2000 roku ważył 4200 kilogramów!
Kojarzonymi ze świętami wypiekami są także pierniczki, czyli Lebkuchen lub Pfefferkuchen, których podstawowymi składnikami są: miód, imbir, kardamon, cynamon, goździki i anyż. Piernik to obowiązkowy wypiek na bożonarodzeniowym stole.
W Niemczech również z okazji Bożego Narodzenia wypiekane są maślane ciasteczka przekładane dżemem porzeczkowym. Istnieje tam zwyczaj wspólnego wypiekania ciasteczek przed świętami i obdarowywania nimi przyjaciół i krewnych. Ciasteczka o nazwie Spitzbuben to jedne z ulubionych wypiekanych z okazji świąt.
Popularne ciasteczka wypiekane w te święta to Springerle (ciasteczka te są pięknie zdobione, bowiem wzory powstają dzięki wałkowaniu specjalnym wałkiem), Pfeffernüsse oraz bożonarodzeniowe gwiazdki. Ciasteczka w kształcie półksiężyca – Vanillekipferl, znane w Niemczech, Austrii, Czechach, Słowacji i na Węgrzech, które przygotowuje się z mąki, masła, migdałów bądź orzechów włoskich, cukru pudru i cukru waniliowego, są również stałymi bywalcami w niemieckich domach.
Idealnym towarzystwem na stole dla tych pyszności jest Glühwein, czyli grzane wino, spożywane przez cały okres adwentu i świąt. Do jego przygotowania wykorzystywane jest białe lub czerwone wino z dodatkiem dużej ilości przypraw. Rocznie Niemcy wypijają około 40 milionów litrów tego trunku.
Oczywiście wspomnieliśmy tylko o znanych nam wypiekach i potrawach, bowiem w każdym domu króluje coś innego i każdy ma inne ulubione specjały kuchni niemieckiej, które serwuje podczas świątecznych dni. Jeśli chcecie się nimi z nami podzielić, napiszcie: opiekunki@interkadra.pl
Wesołych Świąt