Poradnik

Dieta dla diabetyków

Data dodania — 2019-06-27

Badania z 2018 roku prowadzone przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pokazały, że aż  422 milionów osób na całym świecie choruje na cukrzycę z czego 179 milionów, to osoby niezdiagnozowane. Natomiast w 2015 roku liczba chorych wynosiła 387 milionów. Specjaliści szacują, że do 2035 roku liczba zachorowań może wzrosnąć nawet do 600 milionów. Cukrzyca jest pierwszą niezakaźną chorobą, która została uznana za epidemię XXI wieku. Niestety jak każda epidemia niesie ze sobą skutki śmiertelne. Co ok 7 sekund ktoś umiera z powodu cukrzycy. 

Widząc te liczby nasuwa nam się pytanie. Co robić? Jak walczyć z tą chorobą? Oczywiście niezbędna jest pomoc lekarza i leczenie farmakologiczne, ale czy to wystarczy? Czy jest możliwość leczenia cukrzycy dietą? Tak! Dieta ma 70% wpływ na to jak wyglądamy i jaki mamy stan zdrowia.  By odpowiednio dopasować dietę musimy wiedzieć co nam dokładnie dolega i czego potrzebuje nasz organizm.

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, czyli dotyczącą przemiany materii. Możemy ją podzielić na dwa rodzaje:

Cukrzyca typu I

Cukrzyca typu I najczęściej dotyka młodych ludzi – pojawia się, gdy komórki odpowiedzialne za produkcję insuliny ulegają zniszczeniu. Choroba najczęściej jest uwarunkowana genetycznie.

Cukrzyca typu II

Na cukrzycę II typu chorują przede wszystkim osoby po 40. roku życia, które cierpią na nadwagę i nadciśnienie. Trzustka wytwarza insulinę, ale tkanki na nią nie reagują. Ten rodzaj cukrzycy nabywamy wraz z kilogramami, dlatego tak ważna jest zmiana diety chorego.1

Mimo iż mamy dwa typy cukrzycy to każdy przypadek jest inny. Zapotrzebowania i menu dla obu przypadków są podobne. Jednak osoba cierpiąca na cukrzycę typu I powinna trzymać się restrykcyjnie diety.

Istnieją  zasady, które konieczne są do wprowadzenia w życie chorujących na cukrzycę:

1. Regularna posiłki - ważne jest przestrzeganie dziennego harmonogramu żywieniowego. Posiłki w diecie cukrzycowej należy jadać często, w małych ilościach. Najlepiej, by odbywało się to w 3-4 godzinnych odstępach czasowych. To przyczynia się do wyzbycia uczucia głodu, co z kolei wiąże się ze zmniejszeniem stężenia cukru w organizmie. Pierwszy posiłek powinien być spożywany najpóźniej dwie godziny po przebudzeniu, a ostatni - do dwóch godzin przed snem.

2. Kalorie -dieta musi być oparta o dzienny harmonogram zapotrzebowania na kalorie - zapotrzebowanie energetyczne:

  • 1000-1300 kcal - osoby otyłe,
  • 1500-1800 kcal - chorzy z nadwagą - osoby niepracujące lub lekko pracujące,
  • 2000-2200 kcal - chorzy z prawidłową masą ciała - osoby z lekko obciążającą pracą,
  • 2400-3000 kcal - chorzy z niedowagą - osoby ciężko pracujące.

3. Niski poziom IG i ŁG - w diecie cukrzycowej szczególnie trzeba zwracać uwagę na niski poziom indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego w produktach. Warto korzystać z tabel.

4. Proporcje - posiłki powinny zawierać każdą grupę pokarmową, czyli: węglowodany (45-50% dziennego planu żywieniowego),tłuszcze (30-35%) i białka (15-20%).

5. Białko - zalecane są przede wszystkim ryby i chude mięsa, a ponadto można zastosować rośliny strączkowe oraz chudy nabiał.

6. Tłuszcze - ich źródłami powinny być oleje roślinne i orzechy.

7. Warzywa - zalecane niemal wszystkie, z wyjątkiem ziemniaków, buraków oraz kukurydzy (tych nie powinno się spożywać częściej niż dwa razy w tygodniu).

8. Napoje - bez dodatku cukru, czyli najlepsza jest czysta woda niegazowana lub kawa bez cukru.

9. Błonnik - zalecana spożywana dawka błonnika to 25-40 g/d i jest to dawka wystarczająca do spowolnienia procesu trawienia węglowodanów, a także hamowania nagłych skoków glukozy we krwi.

10. Magnez - zwiększa zdolność tolerancji glukozy i dlatego zaleca się spożywanie m.in. orzechów i roślin strączkowych, które są bogate w ten minerał.

Produkty zalecane w diecie cukrzycowej:

  • Nabiał (kefir, chudy twaróg, jogurt naturalny)
  • Pieczywo (pełnoziarniste, razowe)
  • Kasze (gruboziarniste, kasza jęczmienna, jaglana, gryczana)
  • Warzywa i kiełki (nasiona roślin strączkowych, fasola, soczewica, ogórki, pomidory, kalafior, papryka, rzodkiewka, sałata zielona, szparagi, kapusta pekińska, seler, brukselka)
  • Warzywa strączkowe (soja, soczewica, groch, fasola szparagowa)
  • Owoce (o niskim IG i IŁ – owoce  te spożywamy w ilościach 200-300 g na dobę)
  • Białko (mięso z kurczaka, wołowina, chude gatunki mięsa , ryby morskie)
  • Orzechy 2

 

Tylko w połączeniu odpowiednio zaplanowanej i zbilansowanej diety oraz farmakologii leczenie cukrzy przynosi efekty. Zmiana tryby życia zapewnia dobre samopoczucie i pomaga uniknąć groźnych dla życia chorób. Dlatego konieczne jest przestrzeganie zasad dietetyków i diabetologów.

 


1 http://www.medonet.pl/magazyny/wszystko-o-cukrzycy,dieta-cukrzycowa---jadlospis-i-przepisy-w-cukrzycy-typu-1-i-2,artykul,1580592.html

2https://biotechnologia.pl/informacje/dieta-cukrzyka-co-wolno-a-co-nie,15747

Interkadra w liczbach

13
Lat
doświadczenia
13000
Polubień
na Facebooku
20
Oddziałów
w całym kraju

Nasi partnerzy

InterKadra jest członkiem Sekcji Agencji Opieki

InterKadra jest członkiem Stowarzyszenia Agencji Zatrudnienia