Poradnik

Co smakuje Niemcom? – Es schmeckt gut!
Kuchnia niemiecka cechuje się dużą różnorodnością. Sztuka kulinarna naszych sąsiadów zza zachodniej granicy w powszechnej opinii uchodzi za ciężkostrawną, sytą i tłustą, co rzeczywiście da się zaobserwować w większości regionów Niemiec. Każdy z 16 niemieckich landów charakteryzuje się odmiennymi tradycjami kulinarnymi. Na terenach leżących blisko granicy francuskiej dominują dania lekkie, ze sporą ilością warzyw, zaś zupełnie odmienna jest kuchnia bawarska: tłusta i dość ciężka. Należy pamiętać, że Niemcy – tak jak Polacy – uwielbiają pieczywo, czego dowodem jest to, że posiadają około 300 gatunków chleba. Trunkiem najczęściej pojawiającym się w towarzystwie golonki i kiełbasy jest oczywiście piwo. Nasi zachodni sąsiedzi stworzyli aż sześć tysięcy gatunków tego napoju.
Istotną rolę w kuchni niemieckiej odgrywa mięso. Niemcy są zwolennikami wieprzowiny, ale także cielęciny, wołowiny czy też baraniny. Chętnie również przyrządzają na różne sposoby mięso drobiowe. Najczęściej jednak Niemcy jadają wspomnianą wcześniej wieprzowinę. Kuchnia naszych sąsiadów obfituje w różnego rodzaju sznycle, gulasze, kotlety, pieczenie, klopsy, rolady i golonki. Wspominając o mięsie, należy pamiętać o kiełbasie, która odgrywa ważną rolę w gospodarstwach domowych. We wszystkich landach produkuje się bardzo dużo różnego rodzaju kiełbas, które zasadniczo Niemcy dzielą na trzy rodzaje:
- Rohwürste (kiełbasy surowe) – około 550 gatunków na terenie Niemiec, które składają się z surowego mięsa, słoniny i przypraw. Do tej grupy zaliczyć należy wszystkie kiełbasy o długim terminie przechowywania oraz suche, np. miękkie: Mettwurst i Teewurst oraz twarde: Salami, Landjäger oraz Zervelatwurst.
- Brühwürste (kiełbasy parzone) – około 750 gatunków na terenie Niemiec, a do tej grupy zalicza się większość kiełbas. Najbardziej znane to: Frankfurter, Wiener Würstchen i Leberkäse.
- Kochwürste (kiełbasy gotowane) – około 350 gatunków na terenie Niemiec, które przyrządzane są z ugotowanego mięsa, podrobów i przypraw. Do tej grupy należą wszelkiego rodzaju salcesony – Presskopf i wątrobianki – Leberwürst.
Niemieckie śniadanie to zazwyczaj biała kiełbasa – Weiβwurste. Tłuste mięsa bardzo licznie występują w tamtejszych jadłospisach i spożywane są przy każdej możliwej okazji. Na stołach królują również różnego rodzaju podroby oraz szynki. Jedną z najbardziej znanych jest szynka szwarcwaldzka – surowa, wędzona na zimno, pochodząca prosto ze Schwarzwaldu, doceniana na całym świecie.
Do popularnych potraw z klasycznej kuchni niemieckiej zaliczyć należy choćby Sauerbraten, czyli pieczeń sporządzoną z marynowanego mięsa wołowego z sosem pieczeniowym, która podawana jest w towarzystwie czerwonej kapusty i klusek ziemniaczanych. Carrywurst to najpopularniejszy berliński fast food. Grillowana wieprzowa kiełbaska lub parówka z sosem pomidorowym, posypana curry cieszy się dużym powodzeniem zarówno wśród Niemców, jak i turystów. Eisbein to potrawa, której skosztować powinien każdy turysta odwiedzający Berlin. Pieczona golonka z chrupiącą skórką podawana jest z zasmażaną kapustą i opiekanymi ziemniakami – oczywiście najlepiej smakuje w towarzystwie piwa.
Znaczącą rolę w diecie Niemców odgrywają warzywa. Na tradycyjnym niemieckim stole nie może zabraknąć grzybów, kapusty oraz szparagów. Jednak niezbędnym składnikiem kuchni niemieckiej są z pewnością ziemniaki. Można je znaleźć w tradycyjnych niemieckich sałatkach ziemniaczanych, purée, potrawach z ziemniaka gotowanego, smażonych na patelni Bratkartoffeln lub w pierogach Kartoffelknödel. Do najbardziej znanych i lubianych zup w Niemczech należy Kartoffelsuppe. Zupy niemieckie bywają zawiesiste, gęste, przecierane i często są doprawione dużą ilością śmietany. Do najpopularniejszych należą: grochówka – Erbsensuppe, zupa piwna – Biersuppe i wspomniana wcześniej zupa ziemniaczana – Kartoffelsuppe. Ta tradycyjna zupa podawana jest z warzywami, kiełbasą i boczkiem. Pozostając w temacie ziemniaków, należy wspomnieć o najsłynniejszej niemieckiej sałatce – Kartoffelsalat. Sałatka niemiecka – bo tak zwyczajowo nazywana jest na całym świecie – składa się z ugotowanych ziemniaków, z drobno pokrojonym ogórkiem i jajkiem. Najczęściej Kartoffelsalat podawana jest z boczkiem lub drobno pokrojona i podsmażona kiełbasą.
Porządny posiłek w niemieckim stylu powinien zakończyć się deserem, który może być podany w różnej postaci. Często na stołach naszych sąsiadów goszczą takie słodkości jak: budynie, suflety, galaretki, musy i sałatki owocowe. Niemcy zakochani są w owocowych tartach. Popularnym deserem jest Apfelstrudel – jabłkowy strudel nadziany dużymi kawałkami jabłek i rodzynek, przyprawiony cynamonem, a często również rumem. Ceniony jest również tort z Czarnego Lasu, czyli Schwarzwäldertorte – czekoladowe ciasto przekładane masą śmietanową, nasączone wiśniówką, udekorowane wiśniami namoczonymi w alkoholu, orzechami i czekoladą. Innym znanym i lubianym wypiekiem Niemców jest tort migdałowo-truskawkowy – Mandeltorte czy malinowy – Himbeer-Baiser-Torte.
Kuchnia niemiecka swoją różnorodnością przyciąga wielu turystów z całego świata. Każdy region obfituje w niespotykane potrawy, różniące się smakiem, aromatem i sposobem przyrządzania.